Mei 2025, nu begint de exotische tuin buiten!
De bananen lopen uit na een zachte winter met maar 5 graden vorst. Daarom zijn de groene Vezelbanaan, de Musa basjoo, stammen gespaard gebleven en lopen soms wel op twee meter hoogte weer uit met nieuwe grote bladeren. In het begin nog wat “kreukelig en vaal” maar straks glanzend groen.

De nauw verwante Rode banaan, de Musa sikkimensis, loopt ook uit maar is een langzamer starter die straks wel de Musa basjoo inhaalt.

Terwijl ik dit bij de foto’s schrijf zijn de bananen bladeren alweer verder uitgegroeid. Komende tijd maar weer nieuwe foto’s maken…
Een plant die wij de komende tijd flink gaan promoten is de Gember. De Siergember wel te verstaan.
De Keukengember is dan wel bekender en voor sommige mensen ook lekker, maar als tuinplant minder interessant.
Zoals elders op de site staat hebben wij in het najaar daarvan zaad gewonnen en hebben een flink aantal mooie stevige zaailingen daaruit gekregen die nog wel even moeten doorgroeien alvorens u die kunt kopen en in de tuin planten.
Het gaat hierbij om de Oranje Siergember, de Hedychium densiflorum ‘Assam Orange’ en om de Hedychium gardnerianum. De laatste bloeit laat in het najaar met imposante bloemen. De foto hierna van het uitlopen is dit voorjaar gemaakt maar de bloemfoto’s zijn ouder. Elders op de site staan ook de foto’s van het zaad daaruit.

In de kweekkamer zijn de nakomelingen van deze planten goed opgekomen en zijn intussen buiten gezet.

In de kas buiten is het een dolle boel en loopt alles al voorop en uit: Winterharde cactussen, Granaatappelzaailingen, Bananenstekken, Zoethout, Moerbei, Palmen, Etc.
Dat ziet prachtig uit maar heeft een kleine nadelige keerzijde. Als de planten uit de kas direct in de volle zon en buiten gepland worden dan vallen ze daarna even terug. De bladplanten of jonge boompjes laten dan tijdelijk soms hun blaadjes hangen en de cactussen kunnen iets rimpelig worden en bij koude nachten worden de nieuwe uitlopers soms iets geel. Zodra de nachten minder koud zijn en de jonge planten goed gaan wortelen dan komt het wel weer goed.

Wat tegenwoordig geen échte bezienswaardigheid meer is, maar toch wel heel mooi, is de bloem van de Chinese Waaierpalm, de Trachycarpus fortunei. De gele bloemen verschijnen al vroeg in het voorjaar en trekken door hun gele kleur goed de aandacht. De foto’s zijn net in onze tuin gemaakt.

Niet alleen de planten lopen uit. Ook de schilpadden zijn wakker en genieten van het voorjaarszonnetje.

Tegenover de schildpadden houden de statige Rijstpapierplanten, Tetrapanax papyrifer, de wacht met een prachtige weerspiegeling in het water. Hun straks meter grote bladeren zijn al begonnen met groeien.

Al met al een prachtig voorjaarsgezicht. Mettenplaats is klaar voor de zomer!